Senaste nyheterna
Information från Transportstyrelsen om nyligen beslutade föreskrifter
2016-04-06

Vårmötet 2019
TR:s vårmöte 2019

Alkolås efter rattfylla
Alkolås efter rattfylleri – ett nytt alternativ istället för körkortsåterkallelse

 

Alkolås efter rattfylleri – ett nytt alternativ istället för körkortsåte

 

Den som riskerar att få sitt körkort återkallat på grund av rattfylleri eller grovt rattfylleri har nu möjlighet att ansöka om körkort med villkor om alkolås i stället för att vara utan körkort.

Efter många års försöksverksamhet träder nya regler i kraft vid årsskiftet 2012- och redan nu kan man börja ansöka.


Det nya systemet innebär bland annat färre läkarbesök, färre loggtömningar av alkolåset och differentierad villkorstid på ett eller två år. Bakgrunden till det nya systemet är att stärka incitamenten för att välja alkolås som ett alternativ till körkortsåterkallelse och samtidigt, med längre spärrtider, göra det mer kännbart att avstå.


Förutsättningen att få villkor om alkolås är att trafikbrottet handlar om rattfylleri på grund av alkohol, inte andra droger. Böter eller fängelsestraff utdöms även om man får villkor om alkolås, beslutet påverkar alltså inte straffet.


Även om man nu kan ansöka så kommer Transportstyrelsen ta beslut i dessa ärenden först efter årsskiftet (2012). Den som ansöker nu och har sitt körkort återkallat kommer därför att fortsätta att ha ett ogiltigt körkort fram tills att ett eventuellt bifallsbeslut har getts.


Försöksverksamheten kommer under en övergångsperiod pågå parallellt med det nya systemet. Det går fortfarande att ansöka om deltagande i försöksverksamheten, men en sådan ansökan måste beviljas senast 31 december 2011. Därefter kan man bara söka till det nya systemet.
På grund av olika regler och förutsättningar går det inte att byta mellan försöksverksamheten och det permanenta systemet.Trafikutbildarnas Riksorganisation
Design från KonsultPoolen